Att köpa ett riktigt renoveringsprojekt

För alla som gillar gamla hus och prylar kan det nog kännas lockande att köpa ett gammalt hus och rusta upp det till något tidenligt och vackert. Men det är inget beslut man ska ta utan en hel del eftertanke.

Med alla husköp finns det mycket att tänka på. Vill man försäkra sig att huset inte döljer några otrevliga överraskningar måste man vara väldigt noga med besiktningen och ställa frågor till ägaren. Hellre för många än för få. Undersökningsplikten är ett stort ansvar för köparen och inget man får försumma.

Men när det kommer till äldre hus kommer man mest troligt behöva förvänta sig ett och annat problem. Det betyder inte att man inte behöver lägga lika stor vikt på besiktningen. Tvärt om är den nog ännu viktigare. Märker man något riktigt allvarligt i efterhand kan det vara svårt att hävda dolt fel. Detta beror på att en av klausulerna som måste uppfyllas är att felet inte skulle vara väntat på grund av exempelvis husets ålder eller skick. Vissa problem kan därför bli väldigt dyra historier om man inte är noga.

När man vet mer om husets riktiga skick är det dags att tänka igenom allt som behöver göras för att rusta upp huset. Börja med att stapla upp allt och försök att tänka igenom vilken ordning det ska göras. På så sätt kan man planera vilka rum man har tillgång till i början och inte. Om det finns så mycket grundläggande som måste göras kanske man inte ens kan flytta in när man först får tillträde till huset. Vilket kan skapa problem om man behöver sälja sin nuvarande bostad för att ha råd att köpa huset.

Tittar man på listan man har gjort och känner att det är något man kan hantera är det värt att spendera lite tid och räkna på hur lång tid projektet kommer att ta. Ett vanligt misstag är att överskatta hur mycket tid man kan spendera på renoveringen varje dag och vecka. Samt hur mycket det kommer att kosta och vilket budget man har över en given period.