Pryd väggarna med vackra tavlor från förr

När man talar om antik konst finns det mycket att lyfta fram som både kulturellt viktigt och väldigt vackert. Några av de bäst beaktade och bevarade objekten vi har från förr är idag tavlor. Vill man se originalen är det nog bäst att besöka ett konstmuseum, men det finns också fantastiska reproduktioner man kan sätta upp i sitt eget hem.

En reproduktion är precis vad det låter som, och medan det ibland görs synonymt med förfalskning försöker de flesta fall av reproduktion inte att dölja det faktum att tavlan inte är ett original. Och dessa tavlor är fantastiska tillfällen att äga en representation av konsthistoria. Allt från ”Flicka med pärlörhänget” av Johannes Vermeer till ”Under vågen utanför Kanagawa” av Katsushika Hokusai finns att köpa som reproduktioner väldigt trogna originalet.

När man köper en reproduktion får man oftast endast själva tavlan och inte en tillhörande ram. För att representera verket på bästa möjliga sätt kan det vara roligt att försöka hitta en ram som går i stil med tiden då tavlan först gjordes. Medan antika ramar kan hittas på loppmarknader och liknande finns det också helt nya ramar som designas med en antik look.

Gör gärna något lite speciellt av situationen och häng inte bara upp tavlan på första bästa ställe. Titta noga var i hemmet den skulle passa bäst in och gör den lite mer iögonfallande. Ett bra ställe att börja är att skaffa lite snygg och praktisk tavelbelysning. Några bra exempel av detta kan man bland annat hitta i butiken La Vanille. Belysningen kommer få tavlan att lättare synas, speciellt när inte dagsljuset kommer in i samma utsträckning.

Försök att hålla en ganska öppen yta runtomkring tavlan också. Och detta betyder inte bara att undvika att sätta upp annat på väggen i närheten. Det kan även sträcka sig till vad man har under tavlan. Ordnar man något annat blickfång som ett bord med lite prydnadssaker och liknande kan det ta bort fokusen något från tavlan.