Vattnet i ditt gamla hus

Ett hus från sekelskiftet är äldre hade inte vattenledningar vid nybygget, det tillkom senare. Dock kan det betyda att ledningarna bara är några årtionden yngre än huset. Vad ska du tänka på när du äger ett gammalt hus med äldre ledningar?

Filma avloppet

Du vill inte spola ned avföring i ett sprucket avlopp. Ring Rörjour eller liknande firmor som kan filma avloppet och undersöka skicket. Om huset drabbas av stopp i avloppet då och då kan det också vara dags att undersöka avloppet med kamera. Gammalt fett, hår och papper kan samlas och torka ut för att bilda flaskhalsar längre ned i avloppet.

Inga halvspolningar

Om du har en modernare toalett med halv- och helspolning ska du inte välja halvspolning om rören är äldre. Den mindre mängden vattnet gör att avloppet inte fylls med vatten och papper kan därmed fastna på sidorna i röret och sakta byggas upp till ett totalstopp. I gamla byggnader är också avloppsfallet sämre än idag vilket kräver mer vatten för att spola undan bestyren och pappret.

Byt allteftersom

Ett stambyte innebär att du behöver bryta upp golv och riva ytskikt på väggarna för att komma åt rören. Det låter inte så roligt att göra i ett svep, det blir också väldigt dyrt att återställa. Istället kan ni arbeta successivt genom huset. Där ledningarna är i sämst skick borde ni börja renoveringen. När det är dags att fräscha upp badrummet kan du skarva rören så inga äldre ledningar går in i huset. Skarvningar byts sedan ut mot plast och pex-rör när renoveringarna i hemmet möter varandra.